Kan du ikke tale, kan du måske hviske

Min reol er fuld af bøger om psykologi, kognitiv terapi, motivation, angst og læring. Flere af bøgerne er læst mange gange, og jeg føler mig tryg og kompetent ved at jonglere med fagord, teknikker, skemaer og hjemmeopgaver. Jeg bruger alle elementerne i min hverdag, foreslår anvendelse i min familie og giver mig selv hjemmeopgaver for at fortsætte min personlige udvikling. Og nu slutter jeg dette afsnit for ikke at blive FOR selvfed.

For jeg oplever ofte at komme i næsegrus beundring over klienter, der ikke har samme faglige baggrund eller erfaring som mig. De kommer i klinikken og afslører det ene guldkorn efter det andet. Strategier eller små fif, som jeg aldrig har læst om eller tænkt på at anvende i netop deres situation. Her tænker jeg f.eks. på Dexter fra nyhedsbrevet i juni, som udviste problemfokuseret mestring af stress til UG.

Eller på Sascha fra nyhedsbrevet i april, der ”lige så godt kan hoppe ud i det”, fordi hun er mere angst ved TANKEN om at gøre ting end ved at gøre dem.

Og så blev jeg meget ydmyg og imponeret her for et par uger siden. En dreng på 11 år og hans mor var kommet til samtale omkring noget usikkerhed og bekymring i hverdagen. Drengen er meget stille og beder sin mor tale for sig, og det er meget almindeligt første gang, børn er til samtale hos mig. Et kvarter inde i samtalen er drengen begyndt selv at forklare om det svære og går så i stå med disse ord: ”Og så er det, at  det bliver så svært, at jeg ikke kan sige noget”…..Pause i to sekunder ….. ”Men så hvisker jeg bare….”, fortsatte han så med hviskende stemme og kunne fortælle sin historie færdig.

Han er 11 år!!! Han har ikke læst bøger om stemmelæber og muskulatur i struben. Han kender ikke til en liste af symptomer på præstationsangst. Han kender bare sig selv og har fundet en måde, han kan fuldføre den opgave, det kan være, at tale om noget svært. Jeg blev oprigtig overrasket over hans opfindsomhed og gå-på-mod, og episoden gjorde mit hjerte glad. Jeg ved godt, at mennesket er skabt stærkt og problemløsende. Jeg ved, at vi har masser af evner og kreativitet, og at vi kan holde til rigtig meget uden at gå i stykker. Jeg bliver også bare så glad, når jeg ser det udlevet i hverdagen.

Jeg håber, at det også giver dig mod og håb