Julen behøver ikke at stresse

Mange danskere glæder sig til jul med alle dens traditioner, det gode budskab, familie-komsammener, gaver, lys og god mad.  Andre danskere frygter julen, fordi savnet af et bortgået familiemedlem eller en god ven bliver ekstra stort. Eller fordi, det bliver ganske tydeligt, at man slet ikke har lyst til at være sammen med familien. Eller at traditionerne i familierne brager sammen, når alle gerne vil holde på de traditioner, man er vant til hjemmefra.

Camilla Holst, psykolog og tidligere parterapeut skriver i Kristeligt dagblad 9/12 2017, at julen er et ekstremt koncentrat af det, der stresser et parforhold. Med det mener hun, at det ikke er selve juletiden og juleferien, der er stressende, men de forventninger vi prøver at indfri. Man kan blive frygtelig presset, når man gerne vil opleve julefilmen, hvor alt er idyllisk og ender med fryd og gammen til sidst. Hendes råd er: Skær ned! Skær ned! Skær ned! Så kan det være, man får overskud til at klare små konflikter i opløbet, så de ikke vokser sig store.

Jeg vil anbefale dig at bruge 30 minutter på at udfylde et rigtig godt skema, som jeg selv har haft stor gavn af. Ikke udfyldt kan du finde det her

 

Jeg synes, det er utroligt svært at anvende strategier, der er meget generelle. ”Slap af” ”Giv dig tid til det vigtige” ”Sig til dig selv, at du ikke vil stresse”. Dette skema udmærker sig ved, at det er meget specifikt og fører dig fra det konkrete gennem tanker og følelser og tilbage til det konkrete igen. Print skemaet ud og giv dig tid til at formulere det, der stresser dig. Få fat på tankerne og vær ærlig, når du skal skrive både dem og følelserne ned. Tænk tilbage på din typiske adfærd i disse situationer og vær både optimistisk og realistisk, når du skal formulere ønsket adfærd. Så kommer de sidste tre svære, hvor du hele tiden skal gå et skridt baglæns og se, hvad der skal til, for at næste trin kan lykkes. Hvordan kan du skabe de tanker, der giver dig de følelser, der kan hjælpe dig til den ønskede adfærd?

Det er rækkefølgen af spørgsmålene, der så vigtig her. Man tager nemlig kun et lille skridt af gangen, så opgaven ikke bliver for stor og man bliver blind for muligheder. Jeg har udfyldt et skema over et juletema, som det måske kunne se ud hos mange af os. Se det her.

Men lav dit eget skema som en julegave til dig selv.

Glædelig jul