”Nej, nu må du lige styre dig, Gitte!”, kan du tænke. ”Nu har jeg ventet på denne ferie i månedsvis og jeg skal nyde den i fulde drag, så du skal ikke komme her og ødelægge den med den nyeste forskning eller en fancy artikel”. Og selvfølgelig skal du nyde din ferie. Og nej, jeg skal ikke ødelægge noget. Det er derfor, jeg skriver en forsigtig advarsel til dig.
For mange af os har alt for store forventninger til sølle tre ugers pause fra arbejde og tvungen rytme, daglig pendling og udtamponerede kalendere. Vi trøster os selv i ugerne op til ferie med tanker som: ”Åh, hvor det bliver skønt, når jeg ikke skal tænke på det” (madpakker, uheld på motorvejen, om ungerne nu har fået lavet lektier osv.). Og så drømmer vi løs med tanker som: ”Jamen, det kan jeg udsætte til sommerferien” (besøge Tante Oda, få malet de udhæng, læse den anbefalede bog).
Og det er også de tre uger, hvor vi skal indhente vores mangel på kultur og gå på kunstudstilling eller tage et maler-kursus. Og det er de tre uger, hvor sundheden skal hjælpes, salaten på menuen igen og skridttælleren findes i skuffen. Og det er de tre uger, hvor kommunikationen til bedste-vennen eller ægtefællen skal rettes til, og familiens prioriteringer skal støves af. Og det er desuden også der, vi skal være ’åh, så romantiske’ og rigtig slappe af og få fyldt på energibeholderen igen til næste halvår inden juleferien. Og så nævner jeg slet ikke noget om presset fra omgivelser til at kunne referere en helt masse unikke oplevelser, når man kommer tilbage på arbejdet igen og bliver spurgt: ”Nå, hvad lavede I så i ferien?”.
Hvorfor behøver jeg ikke forskning og artikler til at underbygge, at det er alt for høje krav at stille til tre ugers ferie? Fordi jeg selv har erfaret det mange på hinanden følgende år. Jeg mener ikke, at vi skal stille særlige krav til ferien, men derimod slække kravene. Både hvad angår kost, motion, elskov og udvikling indenfor kunst, kommunikation og problemløsning. I forvejen oplever vores krop og psyke ændringer fra hverdag til ferie som lidt stressende. Så vi skal faktisk bruge energi på at danne og opretholde en ny hverdagsrytme samtidig med, at vi har brug for at koble af og indsamle energi. Det er derfor en god tid at få øje på alt det, der fungerer og som du kan sætte pris på i stedet for at finde forbedringspunkter overalt.
Bevares, hvis du får energi af at give den et ekstra nøk omkring særlige emner og indsatsområder, så er sommerferien da en god tid at gøre det på. Det skal bare ikke være under pres af: ”Det er nu eller aldrig”, for så kommer der sjældent noget godt ud af det. Jeg vil opfordre dig til at bruge ferien til at samle kræfter til en ny indsats efter sommerferien… på et tidspunkt…når du er kommet ordentlig i gang igen. Og hvis du ikke er på arbejdsmarkedet, er det ligeså vigtigt at lade nogle uger hver sommer være anderledes end de resterende uger på året. Vi har brug for at bryde dagligdagens rytme på en god måde til opbyggelse af os selv og ikke til at nå en masse projekter. Det skal jeg lige minde mig selv om og måske lægge mine gørelister lidt væk.