Journalist Julie Høgholm skriver i Kristeligt Dagblad lørdag 29. september 2018 om en ny bog, der er kommet på gaden. Det drejer sig om ”Bogen om livet” af Stine Buje. Hun har samlet fortællinger fra 15 uhelbredeligt syge, der alle gerne vil give deres erfaringer og tanker videre. Stine Buje fortæller: ”Vi kan lære at leve et meningsfuldt liv allerede nu. Hvordan det skal ske, findes der ingen formel på. Det afgørende er, hvad der føles rigtigt og giver mening for hver af os. Det er det, som bogen skal inspirere os til at finde frem til, så vi ikke først ved livets afslutning indser, at vi kunne have brugt vores tid bedre”.

Artiklen i Kristeligt Dagblad tager udgangspunkt i en enkelt fortælling af Pia Glavind, der i en alder af 46 år konstateres kræftsyg 6 år efter, at hun havde mistet sin mand til sygdommen. Der står hun så med sin 16-årige søn og skal finde ud af at takle livet, mens det langsomt rinder ud. Hun erfarer, at mennesket i al almindelighed har arvet en masse overbevisninger, som vi ikke rigtig tænker over, men lever efter. Pia Glavind besluttede sig for at blive mere bevidst om, hvad hun gør og hvorfor hun gør det.

Straks jeg læste det, tænkte jeg som kognitiv terapeut: ”Det er jo leveregler, hun snakker om!” – altså det sæt af overbevisninger, som vi har optaget i vores opdragelse eller gennem vores uddannelse, vores hverdag og overalt, hvor vi påvirkes af mennesker og systemer omkring os. Og som mennesker er vi netop ikke særlig bevidste om disse regler, før vi kommer i konflikt med dem. Men vi behøver ikke vente med at tage disse leveregler op til overvejelse, til vi står med det ene ben i graven. Jeg synes, Stine Buje kommer med en særdeles fornuftig opfordring til at kigge på disse regler og uddrage vigtige prioriteter eller indsatsområder ud fra dem.

I artiklen er der listet 7 vigtige indsigter op, hvis vigtighed, vi alle kan tage stilling til. Det drejer sig om:

At prioritere de nære relationer
At have en rolig tilværelse
At bruge tid i naturen
At fokusere på de positive tanker
At behandle andre godt
At drage omsorg for sig selv
At være autentisk

Jeg kan ikke her skrive, at bogen er rigtig god, for jeg har ikke læst den. Men jeg finder idéen om at tage leveregler og prioriteringer op til overvejelser vældig frugtbar. I klinikken møder jeg ofte mennesker, der netop gør det i forbindelse med sygdom, krise, svære relationer osv. Vi behøver dog ikke vente. Vi kan gå i gang lige så snart, vi finder overskud til det. Og vil formentlig få mere overskud ud af processen.

Du kan høre de første knap 7 minutter af bogen oplæst her

Og se skemaet til ændring af leveregler her