Tidligt sollys er bedst

Vi er godt i gang med november og julepynten sniger sig ind i alle gader og stræder, og jeg har da også købt mit kalenderlys og pakket de første julegaver ind. Sammen med november kommer også vintermørket og de følger, det giver. 54 % af os danskere føler os mindre oplagt og mere trætte i vinterhalvåret, står der i månedens Samvirke-blad fra Coop. De har simpelthen lavet et stort tema om lysets indvirkning på vores humør og energi. Og vi ved det meste:

Vi kan kun lave D-vitamin, når vores hud rammes af UVB-lys. 1-2 % af os danskere rammes af rigtig vinterdepression, mens 12 % rammes af vintertræthed. Noget sollys kan erstattes af det helt rigtige valgt elektrisk lys, og der forskes i intelligent lys, der kan give os flere kræfter i vinterhalvåret og forebygge en del vinter-depression eller -træthed. Faktisk skærper lyset vores evner i kognitive funktioner og gør os bedre til at huske, tænke og reagere. Der er en grund til, at vi går i hygge-mode med stearinlys, tæpper og tv-serier, vi ikke skal tænke til, når den mørke tid kommer.

Hvis du har tendens til vinter-depression eller -træthed, er det godt at få det tidlige morgenlys. Næstbedst er lyset ved middagstid, selvom man ikke kan sige, at en gåtur om eftermiddagen er formålsløs. Men hvis du bruger lysterapi, som hver ottende dansker har prøvet, skal du sidde i lyset om morgenen, for at stabilisere din døgnrytme. Et praktisk råd i bladet om at spise sin morgenmad ved vindue med sollys, dur kun, hvis du ikke skal møde på arbejdet, før solen er stået op 😉

Poul Videbech, professor og overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup, udtaler sig til Journalist Frederik Fogde i Kristeligt Dagblad d. 2. november 2018 om emnet. Der er en teori om, at det formindskede lysindtag i vinterhalvåret giver kludder i døgnrytmen, der så at sige kan ’nulstilles’ ved lyspulsen i en terapilampe. Han er således fortaler for at gøre noget ved manglen på lys og konkluderer, som alle andre fagfolk på området, at sollyset udenfor er det allerbedste.

Og det har rigtig mange af mine klienter også selv erfaret på egen krop. De planlægger simpelthen tid i haven, selvom der ikke altid er så meget at lave. Men de ved, at lyset er godt for dem og måske kan holde de triste tanker væk. Nogen bliver triste, så snart mørket kommer, og andre kan holde tristheden for døren i flere måneder, før sommerens lys er ’brugt op. Nogle har penge til en solskinsrejse kort før eller efter jul og håber så på at kunne klare den, indtil forårets første dejlige stråler kommer.

Det vigtige er, at de tager deres forudsigelige reaktion ind i en ligning, som de kan påvirke på den ene eller den anden måde. I stedet for at ’håbe’ på en god vinter, gør de noget aktivt for at opnå den. Lyset er bestemt ikke eneste påvirkende faktor på vores humør. Vi ved, at motion, kost, søvn og sociale kontakter også er umådelige vigtige.

Så op af stolen af stolen og ud ad døren. Som en af mine klienter for nyligt sagde til mig med et skævt smil:

”Hvorfor dog sidde inde, når alt håb er ude”