De små ting i hverdagen

I nyhedsbrevet i januar ´18 tog jeg hul på emnet: taknemmelighed og slog straks fast, at det er et vigtigt og meget stort emne, der har indflydelse på din hverdag. Enkelte læsere tog udfordringen op og er ved at nedskrive tre daglige ting at være taknemmelig for; jeg er spændt på udfaldet og vender tilbage omkring dem i næste nyhedsbrev. Skriv endelig til mig om påvirkning af dit aktuelle livssyn og humør i forbindelse med dagbogen.

Jeg er blevet overrasket over, at en enkelt søgning på nettet giver 3990 hits på ordet ’taknemmelighedsdagbog’. Det tyder på, at rigtig mange har prøvet at føre taknemmelighedsdagbog og rigtig mange har erfaringer, som de gerne vil dele af. Taknemmelighed er et begreb, der både er godt for indehaveren af taknemmeligheden og for modtageren af taknemmeligheden. Alligevel kan det være svært at finde disse taknemmelighedsskabende dele af hverdagen, hvis humøret er lavt eller udfordringerne meget høje. Det kan dog trænes ligesom alt andet.

Med min lange erfaring i brug af den kognitive metode tænker jeg straks på strategien med at omstrukturere negative tanker. Hvis du oplever, at der bare ikke popper noget op, som du kan være særlig taknemmelig over, kan du tage udgangspunkt i noget andet. Nemlig det, der fuldstændigt automatisk dukker op i din hjerne, når du f.eks. irriteres over små ting i hverdagen. Lad mig give eksempler fra min egen hverdag:

Jeg kan irriteres over, at min søn sætter den tomme madkasse ovenpå opvaskemaskinen i stedet for ind i maskinen. Nu skal jeg jo have fat i den i stedet for, at han lige gjorde sit arbejde færdigt og fik den helt væk. Træningen består ikke i at udføre arbejdet for ham med et smil. Arbejdet består i at få ham til at gøre arbejdet færdigt, mens jeg tænker på, at det er dejligt, han har spist sin madpakke i stedet for at have købt bagerbrød i Lidl. Måske skulle jeg endda sige til ham, at jeg er glad for hans sunde madvaner.

Og jeg kan irriteres til vanvid over telefonsælgere, der ringer på de mest ubelejlige tidspunkter. Jeg behøver ikke være taknemmelig over, at nogen vil ringe til mig, men jeg kan holde fast i mit høflige ’nej tak’, mens jeg glæder mig over muligheden i at træne den sociale færdighed: at sige ’nej’ og holde fast i min beslutning. Jeg irriteres også dagligt over mine manglende tekniske færdigheder ved en computer og kan på gode dage vælge at være taknemmelig over, at jeg har venner og familiemedlemmer, der vil hjælpe mig. Andre dage raser jeg bare.

Jeg siger således ikke, at man skal finde sig i alt, hvad tilværelsen nu har tilskikket en. Men jeg siger, at det kan blive en sport – og en positiv sport – at prøve at finde ting at være taknemmelig over midt i irritationen i hverdagen. Eller vreden, hvis det er den, der trænger sig på. Eller sorgen eller tristheden, der dog alle ofte er tungere følelser end irritation. Prøv at starte med at finde ting at være taknemmelig over, når du irriteres. Ikke som en tvungen livsstil, men som en sport, du prøver af. Se hvad der sker med humøret.