Taknemmelighed kan optrænes

 

Tilbage i januar opstartede jeg et mini-forsøg og inviterede læsere til at melde tilbage om resultatet. En læser har fuldt opfordringen fra sociolog Rikke Østergaard, der i december 2017 udgav sin bog ”Tak” og fortæller om den positive virkning ved hver aften at nedskrive tre ting at være taknemmelig for. Denne læser – vi kan jo kalde hende Lene – har fået skrevet 20 dage ud af 21 og har ikke brugt specielt lang tid på det. Blokken lå på natbordet og lige inden sovetid, skrev Lene de tre ting ned, som først poppede op i hovedet, når hun prøvede at tænke dagen igennem for rare ting at være taknemmelig for.

Disse ting faldt i fire kategorier:

1) netværk og hjælp udefra
2)heldige ting, som ikke er egen fortjeneste
3) små praktiske ting (en god seng, varme i gulvet, strikkeopskriften fungerer)
4) begivenheder i fremtiden(ingen planer for weekenden, besøg af sønnen, feriedage)

Lene fortæller, at det var en øjenåbner at se hvor mange ting, der egentlig var at være taknemmelig over. Hun skulle ikke ligge og vride hjernen for at finde på noget, og det virkede ikke kunstigt på nogen måde; hun var nemlig vant til det. Hun slutter altid dagen af med en aftenbøn, hvor hun takker for ting, der er gået godt i løbet af dagen og lægger det frem omkring den næste dag, som hun ikke kan overskue eller bestemme over. Så det bliver en kombination af at fokusere på det positive og få tømt hovedet for det svære.

Jeg spurgte hende, om hun så følte sig mere optimistisk efter de tre ugers forsøg, og dertil måtte hun svare, at det gjorde hun faktisk ikke. Jo, på den måde, at hun var taknemmelig over at have let ved at være taknemmelig. Både fordi, hun har indlysende positive og gode ting i tilværelsen, men også fordi, hun har en naturlig eller optrænet evne til at være glad for sin hovedpude eller for at kunne finde ud af en strikkeopskrift.  Når ting ikke skal være større i hverdagen for at udløse glæde, er det lettere at være taknemmelig.

Jeg talte i går med en deprimeret klient, der ville prøve metoden af for at få en del af den lovede optimisme. Vi snakkede netop om, at det var vigtigt at kigge meget alsidigt efter ting at være taknemmelig for. Når du har en depression eller er i en nedtrykt sindsstemning i en periode, er det selvfølgelig sværere at få øje på de positive ting. Det er jo det, en depression gør ved os: fordrejer tingene, så alt synes håbløst og uden glæde i fremtiden. Derfor skal der træning til i disse situationer. Min klient fortalte, at hun denne formiddag var taknemmelig for at have gjort sine kogeplader rene. Hun havde konstateret behovet dagen før, hvor hun ikke orkede at gå i gang, men denne morgen var det lykkes, og det var hun glad for. Jeg er spændt på at høre nyt om tre uger.