Kognitiv terapi mod søvnløshed

Jeg har over nogle måneder arbejdet med målrettet indsats mod længerevarende søvnløshed, da jeg i klinikken ser store problemer i hverdagen på dette område. Det er ikke kun klienter med en diagnosticeret angst- eller depressionsdiagnose, der kæmper for en bedre nattesøvn, men også mennesker med øget stress, problemer i familien eller arbejdspladsen. Når der fundet strategier til at tage hånd om disse problemer(mestringsstrategier) kan der stadig være søvnproblemer. Og flere har haft dette i en lang årrække.

I Kristeligt Dagblad 4. november 2017 skriver journalist Else Marie Nygaard i rubrikken: ”Nyt om eksistens” om ny forskning, der sidste måned blev offentliggjort i artiklen ”Clinical Management of Insomnia Disorder”. Tre søvnforskere  gennemgår de mest effektive behandlinger af søvnløshed og konkluderer, at den bedste hjælp er at hente i den kognitive terapi. Man kigger på patientens rutiner og opfordrer nogle til at først at gå i seng, når de er meget trætte og andre til at stå op på samme tid hver dag. I artiklen fremgår det også, at sovemedicin kun bør bruges til akutte og ikke langvarige problemer med nattesøvnen.

Dette svarer nøjagtig til anbefalingerne i bogen: ”At overvinde søvnløshed – en selvhjælpsguide på grundlag af kognitiv adfærdsterapi” af Colin A. Espie, som jeg har brugt som grundlag for kurset: ”Den gode søvn”. Her arbejder vi gennem 4 dobbelte sessioner på at registrere søvn og problemer med at falde i søvn, forblive sovende natten igennem og for tidlig opvågning. Vi kigger på den normale søvn, søvnhygiejne(fysiske rammer for søvnen), irrationelle tanker om søvnen og teknikker til at omstrukturere disse tanker til mere hjælpsomme og sande tanker. Vi træner teknikker som afspænding, visualisering og ’at lægge dagen bag sig’.