Overvej dit gode spørgsmål

Så kom vi ind i 2019 … et årstal, som jeg ved, det vil tage mig lang tid at vænne mig til at skrive. Jeg nåede aldrig at få lavet nytårsforsætter pga. travlhed med gæster, voksne børn, der kom hjem på juleferie og fester med venner og igen den dejlige familie. Og jeg har heller aldrig været den helt store tilhænger af revolutionerende store ændringer, der bliver besluttet i et ruf. Jeg er mere til de velovervejede og mindre skridt, der kan føre langt med tiden. Dette vil jeg med udgangspunkt i Kristeligt dagblad 28. december 2018 formulere mine tanker omkring.

Psykolog Jane Bækgaard og etnolog Pernille Wahlgren skriver sammen årets sidste kronik om ’livseftersyn’, hvor den enkelte kan se tilbage på året, der er gået. De skriver: ”For at leve et tilfredsstillende liv, må vi være tilfredse med, hvordan vi lever det. Det er vigtigt at kunne lede os selv i den ønskede retning. At skelne mellem, hvad vi har brug for, godt af, og hvad vi fylder os med fysisk, psykisk og åndeligt. Det er så let at fylde på livet, at vi kan komme væk fra at udfylde livet”.

Og jeg må sande, at jeg selv hurtigt kommer til at fylde gode og fornuftige ting ind i min kalender, selv om jeg måske havde bedre af at udfylde de aktiviteter, der var i mit dagsprogram i forvejen, med mit nærvær og med langsom nydelse. Jeg skal stille mig selv spørgsmålet: ”Er det godt at gøre det … bare fordi, du kan nå det?” Kronikørerne anbefaler nogle andre spørgsmål inden valg af tanker og vaner: ”Komplicerer eller forenkler det mit liv? Gør jeg mig selv glad eller trist med det, jeg vælger? Hvad er den vigtigste opgave i dag? Hvad vil jeg havde det bedst med at have fået gjort ved dagens slutning?”

Vi kender alle ambivalensens irriterende tilstedeværelse: På den ene side set, så …. Men på den anden side set, så …. Og hvad skal jeg så vælge? Jeg står med et ben i hver lejr og kommer ingen vegne. Det vil være naivt at tænke, at alle valg bliver lette at tage, bare fordi vi stiller os selv nogle spørgsmål. Men jeg tror på, at vi i mange af tilfældene kan tippe beslutningen i en god retning, hvis vi giver os tid til det gode spørgsmål og ikke skubber valget foran os. Og kronikørerne konkluderer, at vi ofte vælger usundt pga. vane. ”Hver gang vi gentager en vane, bliver den mere ubevidst og integreret i os. Kroppen indstiller sig på det, vi løbende udsætter den for, og ønsker mere af det, som den kender. Også selv om det er dårligt for os, måske direkte skadeligt”.

Det er altså vigtigt for os at tage de gode valg, så de gode handlinger bliver til vaner, som kan blive ubevidste og en del af os. Jeg tror, at det rigtigt udvalgte spørgsmål, der kan blive et pejlemærke for dig, kan blive lige så naturligt, som tandbørstning og måske endda tandtråd er for mange. Så hvad kunne dit spørgsmål være?

Hvis du vil dele spørgsmålet med andre læsere, må du meget gerne sende mig dit pejlemærke-spørgsmål til inspiration for andre i et kommende nyhedsbrev. Og hvis du vil læse hele kronikken, er den her.