Er du forsøgsperson til gruppen?

Jeg har for nyligt haft fælles samtale med mor og datter, der havde fået et fælles problem: søvnløshed til langt ud på natten. De kæmpede begge med at kunne falde i søvn, men kom så til at hygge med film og dyner og natmad i stuen, hvilket ikke hjalp på nattesøvnen. Sammen gennemgik vi gode vaner for god søvn og de fandt hurtigt nogle helt logiske tiltag, som de ville iværksætte det samme. De er kvikke og handlekraftige kvinder, så det er spændende se, hvor hurtigt de kan få vendt døgnrytmen igen. De første dage uden middagslur bliver nok skrappe. Men logiske løsningsforslag til et problem kan mange gange øge motivationen til at gøre noget ved det.

Andre gange skal der mere grundlæggende og gennemgribende ændringer til. Når hjernen først gang på gang har oplevet, at natten er det tidspunkt, hvor man hvileløst går rundt i huset eller vender og drejer sig i sengen som en anden grillkylling, kan det være svært at forbinde natten med søvn. Og vi ved alle, at vi præsterer bedre, er mere tilfredse, har mere tålmodighed og er mere problemløsende efter en god nattesøvn. Så vi vil alle gerne have den gode nattesøvn. Man kan bare komme ind i en periode, hvor selve jagten på den gode nattesøvn næsten umuliggør den. Og er man først nået dertil, skal den kognitive adfærdsterapi hives frem, for man ved internationalt, at den virker her.

Jeg søger derfor 4-6 forsøgspersoner, der gennem en årrække har haft vanskeligt ved at falde i søvn eller forblive sovende natten igennem. Jeg har ud fra anbefalingerne i bogen: ”At overvinde søvnløshed – en selvhjælpsguide på grundlag af kognitiv adfærdsterapi” af Colin A. Espie, sammensat kurset: ”Den gode søvn” på 4 dobbelte sessioner.  Jeg er selv inspireret af Colins måde at anskue søvnløshed på og er begejstret for hans praktiske måde at tilgå problemet på.  Nu mangler jeg bare at teste, om den skotske model duer til os danskere. Det drejer sig om 2½ time x 4, ca. 2 uger imellem hver gang. Kurset placeres i dagtiden på ugedag, som vi sammen aftaler, formentlig torsdag.

Vi kigger på den normale søvn, søvnhygiejne (fysiske rammer for søvnen), udregning af vort reelle søvnbehov, irrationelle tanker om søvnen og teknikker til at omstrukturere disse tanker til mere hjælpsomme og sande tanker. Vi træner teknikker som afspænding, visualisering og ’at lægge dagen bag sig’. Alt sammen i et roligt tempo med hjemmeopgaver fra gang til gang. Selve kurset er gratis – man er jo test-person – men materiale og drikkevarer koster 200 kr. i alt. Testpersonen skal være over 18 år, ikke være akut angrebet af psykose, angst, depression eller stress, men behøver ikke være en supermand med styr på alt i livet. Man plejer bare at få sin gode søvn tilbage, når man igen er ude af sin psykose, angst, depression eller stress igen. Derfor vil jeg gerne have fat i jer andre. Så fortæl lige omgangskredsen om dette test-kursus og vær med til at få rette kurset til, så mange kan få gavn af det.

Kontakt mig på klinikken på 3029 8810 eller skriv til mig her.