Opstart efter sommerferie skal være blid

Ja, så har jeg tre ugers brugt sommerferie til salg!
Udtrykket har jeg hørt rigtig mange gange, og da jeg var barn, tænkte jeg: ”Man kan da ikke sælge en sommerferie. Og det er da strengt, hvis den allerede er brugt”, men jeg tog også tingene meget bogstaveligt dengang. Nu vil jeg tage det bogstaveligt, at både forskning og erfaring siger, at man skal starte langsomt op igen, når hverdagen skal fungere efter ferie.

Jeg har lykkeligvis været helt nede i omdrejninger, brugt tiden total ufornuftig og har lavet lige det, jeg havde lyst til. Jeg har tænkt rigtig mange tanker, som jeg ikke har brugt til noget. Kigget rigtig meget på mine omgivelser, lagt mærke til den pæne lilla ukrudtsplante i vejkanten eller et særligt symmetrisk træ på toppen af en bakke. Jeg har brugt tid med min familie, både den lille og den større familie og jeg har gang på gang fået bank i diverse bræt- og kortspil og holdt humøret oppe alligevel. Jeg har planlagt at bruge lang tid på hygge-tre-retters-mad og har ombestemt mig til et spejlæg i stedet. Jeg har været sent oppe og har prøvet at sovet længe dagen efter – nogen gange med held. Og nu er hverdagen altså kommet til mig igen.

Jeg bruger situationen lidt som nytårsforsæt. IKKE: Nu SKAL jeg tage mig sammen. Nu må jeg opnå mere. Men nærmere spørgsmål som: Vil jeg køre året videre som før sommerferien? Brugte jeg tiden før sommerferien på det, der var vigtigt? Har sommerferien vist mig en anden frugtbar prioritering, som også kan fungere i en hverdag? Og heldigvis ved jeg, at jeg skal starte stille op; så jeg behøver ikke besvare de tre spørgsmål i dag, men kan lade dem ligge og rumstere i mit baghoved.

Hvis jeg kender mig selv ret, så skal jeg sætte mig en deadline for, hvornår jeg senest skal afsætte tid til at besvare disse spørgsmål. Ellers opdager jeg pludselig om tre uger, at jeg kører på samme måde som før sommerferien … uden at have valgt det bevidst; bare af gammel vane. Jeg ved ikke, hvem der har sagt: ”Hvis du ikke ændrer retning, havner du der, hvor de plejer at havne”, men det er så sandt, så sandt og indeholder stor visdom.

Den historiske Kong Salomon var kendt for sin store visdom og har lagt navn til udtrykket ’en salomonisk løsning, der udviser eller vidner om klogskab og retfærdighed, fx ved at tilgodese begge parter i en sag i et vist omfang. Ifølge de gamle beretninger fik han denne visdom af Gud, da han bad om ”et lydhørt hjerte og evnen til at skelne mellem godt og ondt”. Jeg tænker, at det er godt for os mennesker at ønske netop dette, når vi skal starte op på hverdagen efter en sommerferie. Hvis du ikke tror på noget, ”der er større end dig selv”, kan du bare være lydhør overfor de signaler, din krop og dit sind giver dig om, hvad der er godt eller skidt for dig. Og du bliver nødt til at tænke på både den korte og den lange bane, når du ændrer retning for at nå hen, hvor du gerne vil. Og husk: … små skridt.